Canton’s zoektocht naar de beste theebloemen

Voorjaar 2014 – geschreven door Canton’s AliJen and Ali

Afgelopen april zijn Jen en ik op een missie gegaan om de beste theebloemen van China te vinden. Na een week doorgebracht te hebben in Yunnan, op zoek naar zeldzame Puerh, bracht onze reis ons naar Fu’an, Fujian, aan de Zuid-West kust van China.

Fu’an is een van de grote theecentra in China, met theeplantages waar de populaire thee als Jasmijn Parels,  Bai Lin Gong Fu en natuurlijk, theebloemen worden geproduceerd. In de stad zijn overal werkplaatsen waar men er er prat op gaat de beste theebloemen te maken. We bezochten er behoorlijk wat, maar bleven uiteindelijk bij de werkplaats van Mr Li om de theebloemen voor Canton Tea te laten produceren.

Niet alleen de uitstekende kwaliteit van zijn theebloemen was de reden waarom we voor Mr Li kozen. Ook zijn openheid speelde mee. De meeste theebloemenproducenten waar we waren deden namelijk erg geheimzinnig en lieten ons niet verder komen de drempel van hun kantoor en showroom. Misschien wel om hun geheime recepten te beschermen. Of misschien waren de productieomstandigheden niet zoals het hoort. Bij Mr Li mochten we echter alles zien.

Tea pickingZo werden we allereerst naar zijn theevelden gebracht, vlak bij zijn familiedorp in de bergen rond Fu’an. De nette rijen struiken omvatten vele verschillende soorten thee, inclusief Mao Feng en Tin Zhen, die gebruikt worden om onze theebloemen te maken. Alle dorpelingen hebben hier hun eigen velden. Omdat Mr Li  hen een eerlijke prijs betaalt, verkopen de meeste de meesten hun thee aan hem.

In de fabriek zelf zagen we hoe de theeblaadjes voordat zij tot een theebloem gebonden worden, gesorteerd en bewerkt werden. Fabriek is eigenlijk een beetje groot woord voor wat we zagen. Het was niet meer dan een middelgroot stenen gebouw, dat als gebouw niet vreemd zou hebben gestaan in Engeland. Van hieruit  gingen we de stad in om de werkplaats te bezoeken.

FactoryDe werkplaats was een groot licht gebouw van twee verdiepingen. De hele werkteam  bestaat uit vrouwen wiens lenige vingers de gedroogde bloemen in kleine bosjes thee naaiden en deze door het vele doen met groot gemak in nette bollen vouwden.

De dames worden op naar productiegewicht betaald. De sfeer was vriendelijk en ontspannen.  Ze mogen komen en gaan wanneer zij willen, waardoor zij hun werk goed kunnen combineren met de zorg voor hun familie. Er werd ons verteld dat werken voor Mr Li zeer gewild is. Niet alleen omdat de beloning en de flexibiliteit goed zijn, maar ook om dat de medewerkers samen aan grote tafels mogen zitten en met hun collega’s onder het werk mogen kletse.

De vrouwen beginnen als leerlingenop de begane grond en ondergaan een training van maanden, waarbij zij leren op de juiste wijze blaadjes te sorteren en te bundelen in mini-schoven. Zodra zij al deze vaardigheden onder de knie hebben, mogen zij naar boven waar de gedroogde bloemen met zorg op draden worden geregen en in de theebladenschoofjes worden genaaid.

Amaranth

Jen

Jen en ik wilden niet simpelweg theebloemen uit de catalogus kiezen en kozen er voor een reeks unieke theebloemen te creëren die je nergens anders in de wereld vindt.  De Flower Tower is de pièce de résistance van de reeks, een zeer luxe theebloem van chrysantbloemen, jasmijn bloemknoppen, ‘afgetopt’ met een fuchsia-roze kogelamarant.

We hopen dat u net zo veel zult genieten van onze theebloemen als wij deden van ons speurtocht om ze te vinden!

Ali

De theebloemen van Canton Tea zijn in Nederland te koop via de Koffiethuiswinkel.nl.

————-
Dit bericht is afkomstig van het officiële blog van Canton Tea Co en geschreven door medewerker Ali, die samen met directeur-eigenaar Jennifer Wood in China op zoek was naar zeldzame, ambachtelijk geproduceerde thee. Canton Tea Nederland is de distributeur in Nederland.